NK Olympic Distance eredivisie

Afgelopen zondag was de tweede wedstrijd uit de teamcompetitie eredivisie in Amsterdam. Deze wedstrijd was tevens het NK over de Olympic Distance. Dat betekent dat de hele eredivisie aan de start staat aangevuld met individuele atleten, een redelijk groot startveld bij de zowel de mannen als de vrouwen.

Als eerste werden de vrouwen losgelaten in het Sloterplas. startodAan de start stonden Hilde van Loo, Marije Dankelman, Rebeka Rizmanová en Elianne Huitema. Elianne is de plek in gaan nemen van Sanne Tebbens-Buisman die met fysieke problemen helaas af moest haken. We wensen haar sterkte toe! Van de vier vrouwen, waren er twee debutanten op de OD afstand. Rebeka en Elianne, laatste genoemde zou op voorhand de wedstrijd niet finishen maar proberen Marije door het zwemmen te loodsen en vervolgens haar helpen bij het fietsen. Het zwemmen ging bij de vrouwen naar verwachting, de start was niet voor alle atleten even eerlijk, aangezien het zandstrandje aan één kant veel langer was, waardoor veel langer doorgelopen kon worden en dus in de eerste 10 meter de slag al gemaakt kon worden. Slim opstellen dus en je ertussen proberen te wurmen. Elianne en Marije kwamen als hardzwemsters bij de eersten uit het water, Rebeka en Hilde in het pak erachter. Goed werk. Al fietsend kon Marije de slag naar voren niet maken en ontstond een grote groep met daarin alle Triteam dames. Elianne was inmiddels de wisselzone ingeregen, haar taak zat er op. fietsZo begon een grote groep aan het lopen en werd het ‘survival of the fittest’ in het warme Amsterdam. Marije schoot als een pijl uit de boog weg voor haar 10 km en kon heel lang stand houden op een mooie positie in haar klassement onder 23. De laatste ronden werden zwaar en al knokkend viel ze net naast het podium. Hilde en Rebeka legden ook een solide looponderdeel neer, wat een uiteindelijk teamresultaat gaf van een 7de plek in het dagklassement. Er zit veel potentie in dit nog zeer jonge Triteam. Op de sprint in Rotterdam nieuwe kansen!

De mannen van Triteam Groningen stonden in de late namiddag aan de start voor hun NK race. Ook hier een aantal debutanten, maar dan op NK nivo. Om 16.15u klonk het startschot voor Erik Schroder, Richard Oosterbroek, Rutger Duursma, Karst Venema en Anton Stempher. In de eredivisie staan vijf atleten aan de start, waarbij het resultaat van de beste vier telt in het dagklassement. Bij het zwemmen wist Erik als notoire hardzwemmer zich van voren te nestelen en kwam dan ook bij de eersten uit het water. Met een goede wissel kon hij zich in de kopgroep van de race melden. Karst, Ruter en Richard kwamen in de groepen erachter uit het water en wisten zich uiteindelijk in een grote groep te fietsen om zo de 40 km te overbruggen. erikAnton kwam van achteruit in een groepje, maar reed iets te enthousiast over de rotonde waardoor hij onderuit ging en zijn race over was. Dat was meteen het signaal dat dus iedereen moest finishen. Erik begon vanuit de kopgroep aan het lopen en wist dat hij wat plaatsen zou gaan zakken, de vraag was hoeveel. Richard kreeg in de laatste fietsronde kramp en begon daardoor geforceerd aan het lopen. Jammer, want als betere loper had er meer ingezeten. Karst had het tijdens het lopen zwaar, kramp in de buik en schuifelend de eerste ronde door. Hij moest door voor de nodige teampunten en herstelde zich in de verdere ronden. rutgerRutger liep voor wat hij waard was en zette de snelste triteam looptijd op de klokken. Al met al was het teamresultaat een 12de plek. In de tussenstand staan de mannen nog op de laatste plek, maar de aansluiting me de andere teams is behouden. Met nog drie races in de teamcompetitie te gaan is er nog van alles mogelijk. Te beginnen met de sprint wedstrijd in Rotterdam.

(Met dank aan Inge Huitema voor de foto’s)