Blog #3: Arnhem, zondag 26 april 2015, 14:22 uur: Startschot! – Jorinde van der Laan

Vier dames uitgerust in een Triteam Groningen trisuit, budmuts en zwembril liggen in het water van het openluchtbad Klarenbeek. In onze baan zwemt nog een ander team als we het water in mogen. 22 graden, dat voelt kouder dan gedacht. Het startsein klinkt, terwijl het andere team met haar laatste baantje bezig is, wat wellicht zorgt voor wat extra stress! Thessa schiet weg, met in haar benen Anouk, Franciska racet er achter aan met Jorinde als duwende slotzwemster.
De eerste baan gaat (te) hard, veel benen, we zijn weg. Het tempo ligt rond een eindtijd van 8 min 30, eenzelfde tempo als we hadden aan het einde van de divisietraining een paar weken geleden. Toen voor iedereen goed te zwemmen. Vandaag is dat anders: Franciska krijgt last van ademhalingsproblemen en moet verstek laten gaan. De andere drie zwemmen na aanwijzingen van coach Marcel verder. De van tevoren besproken tactieken worden aan de kant geschoven. Veel scenario’s zijn tevoren doorgesproken, maar bij deze optie hadden we niet stil gestaan. Thessa zette daarna het tempo weer in en gaf nog wat extra gas, ondertussen waren we nog meer doordrongen van het feit dat we elkaar goed in de gaten moeten houden, naar elkaar kijken en flink in elkaars voeten zwemmen om te laten weten dat je er bent. Na 8 min 49 klommen we uit het water om vervolgens de wisselzone in te vliegen.
Het werd duidelijk dat ook wisselen een belangrijk onderdeel van triatlon is, waar nog tijd te halen valt. Jorinde en Anouk zaten pijlsnel op de fiets en op het moment dat Thessa aansloot konden we gaan knallen over de Arnhemse heuvels. Het heen en weer parcours in Arnhem maakte dat je de afdalingen vol naar beneden kon pakken, waarna we weer vals plat omhoog konden racen. Kop over kop vlogen we over de weg. Waarbij Anouk zich de heuvels op vooral liet zien door op kop het tempo te consolideren. Nu kon Thessa van haar goede kopwerk bij het zwemmen herstellen en had Jorinde straks wat extra over bij het lopen. Jorinde pakte graag de afdalingen naar beneden op kop, Mallorca van twee weken geleden in de benen had haar goed gedaan! Met wat materiaalpech kon Thessa niet vol naar beneden omdat haar fiets weigerde door de schakelen naar de grootste verzetten en in de bochten liet Anouk het tempo nog wat vieren, eren na een afdaling midden op de weg bezorgde haar wat extra zweet op het voorhoofd!
Terug in de wisselzone aangekomen, was er nog wat gehannes: Anouk moest eerst heel wat andere fietsen aan de kant schuiven voordat ze die van haar weer op haar plek kon zetten en bleek Thessa haar elastische schoenveter los te zitten. Toch moet je door! Het loopparcours begon met een klimmetje omhoog. Jorinde wilde op kop zodat ze haar eigen tempo kon bepalen. Bij een afdaling knalde ze net als op de fiets keihard naar beneden, op de hielen gezeten door Anouk en Thessa. Onderweg zagen we bij een mannenteam de duwtactiek uitgevoerd worden en na goed afkijkwerk hebben we deze nog perfect kunnen toepassen in het laatste rondje in het loopparcours. Dat geeft vleugels, vooral met de finish in zicht!
Met een zesde plaats zijn we tevreden. Het beginnersgeluk was helaas niet aanwezig bij de eerste teamwedstrijd voor de 2eDivisie dames. Het was een enorme leerschool en met deze ervaring kunnen we nog meer knallen in Nijeveen op zaterdag 13 juni 2015. Een individuele wedstrijd over de sprintafstand: 750 meter zwemmen, 22 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen, waar we on motto ‘Rise, Shine and Kick Ass’ meer glans willen geven!

Jorinde van der Laan

Foto top, v.l.n.r.: Jorinde van der Laan, Franciska Schutter, Anouk Wennemars en Thessa de Ruiter.

Klik hier voor de uitslagen.