Blog #1: Verslag vanaf de zijlijn – Jacob Veenstra

Daar zat ik dan, gekluisterd aan de televisie. De techniek staat voor niks tegenwoordig; de livestream wordt via iPad en AppleTV naadloos op het scherm getoverd. Helaas ben ik er niet bij. Na een maand specifieke voorbereiding en een goede generale in Deventer laat mijn gezondheid me in de steek. Rugklachten die me meer op een wokkel laten lijken dan op een battle-ready triathleet verhinderen een start aan het NK Olympische Afstand bij de Stadstriathlon Weert.

Maar laten we het positief bekijken; een uitgelezen kans om de verrichtingen van onze toppers eens goed te bekijken. 2 sterke teams stonden aan de start; Danne, Martine, Marieke en Lizette bij de dames, en Henk Jan, Karst, Tim en invaller Duco vanuit het Eerste Divisie team bij de heren.

Na een nacht in Sittard, die begon met een dansfeest tegenover het ingehuurde hotel waarna de voltallige damesselectie verkaste naar Chez Boterenbrood/van der Meer, mochten de dames om 10.00 ‘s ochtends los. Het zwemmen vind plaats in de plaatselijke vaart en al snel breekt 1 atlete los. Dit blijkt Danne te zijn die op weg gaat naar een kop-staart overwinning. Achter haar vechten de overige dames in de stevige stroming voor een goed plekje. Dat gaat moeilijker dan gehoopt en Martine, Marieke en Lizette komen in hun verschillende fietsgroepen terecht, achter de locomotief Boterenbrood. Die door de goedwillende commentator steevast als Diane Botterenbrot wordt aangeduid.
Dat houdt haar niet tegen om een achterliggend groepje bij te halen en daarin mee te draaien. Verder is het moeilijk te zien voor de geïnteresseerde kijker, want ondanks de loepzuivere beelden vanuit Weert, wordt er weinig tot geen commentaar gegeven waar iets uit op te maken valt. Buiten Danne en de achtervolgende groep. Dus we moeten het met flitsen doen en de sporadische update van de aanwezige supportcrew.

Het lopen maakt een hoop duidelijker. Het is in ieder geval warm en alle dames strijden hard. Danne rent “op het gemakje” naar de NK titel, maar de dames erachter hebben het duidelijk moeilijk. Zij vechten zich uiteindelijk naar een 12e, 14e en 15e plaats. Genoeg voor een 3e plaats in de teamuitslag. Niet waar het team voor kwam, maar voldoende aanknopingspunten ter verbetering.

De heren starten later op de dag, rond de klok van 15.30. Zij rijden ‘s ochtends aan en missen helaas de dameswedstrijd. Gelukkig kan ik ze samen met het onmisbare twitter een beetje op de hoogte houden. Teambaas Marcel en supersoigneur Frank zorgen voor de hoognodige moral support voor de heren.
Dit veld is groter, en dat heeft zijn weerslag op de chaos in het water. Het ziet eruit als een wasmachine, en helaas betekent dit voor Tim en Duco dat ze niet daar uit het water komen waar ze hadden gewild. Tim kan nog mee in een groep, maar de Duke moet alleen op de fiets. Bikkelen!
Daarvoor komen HJ en Karst dicht bij elkaar uit het water en vinden elkaar dan ook bij het fietsen. Op de kleine rondjes vliegt achter de computer de tijd voorbij en voordat ik het weet beginnen ze aan het lopen.
HJ levert een solide looponderdeel af en blijft triathlonlegende Rob Barel net voor op plaats 31. Karst levert misschien wel zijn beste OD totnutoe af en finisht 62e. Tim stoomt bij het lopen nog op tot kort achter Karst voor een 65e plaats.Duco strijdt voor wat hij waard is en finisht uiteindelijk 85e.
Ook hier nog niet wat we ervan hadden verwacht als teamprestatie. Een 16e plaats.

Een mooi dagje triathlon. Op naar Amsterdam, 8 juni. NK Sprint.

Met vriendelijke groet,

Jacob Veenstra

www.jacobveenstra.nl